Press Release

Människorna bakom Brinja

Lär känna inspirerande, drivande och framstående personer inom företaget. Först ur är Mats Andersson med passion för att studera, rymden och trådlös teknik.

25/1/2023

Kan du berätta lite kort om dig som privatperson? Berätta något vi inte vet om dig!

Jag tycker om att studera. Jag var student till jag fyllde 30. Blev sedan student igen när jag fyllde 58 och sa då upp mig från mitt jobb som chef för Huaweis Göteborgskontor för att läsa teoretisk filosofi på heltid vid Göteborgs universitet under ett år. Det senaste halvåret har jag läst rysk litteratur vid Göteborgs universitet på halvtid.

 

Vad har du för utbildning och bakgrund? 

Jag har en fil. kand. i engelsk litteratur från Göteborgs Universitet. En civilingenjörsexamen i teknisk fysik från Chalmers. En teknisk licentiatexamen i astrofysik från Chalmers.

Min ursprungliga plan med mina studier var att bli astronom. I stället blev det jobb under många år på Ericsson där jag jag jobbat med 2G, 3G och 4G. 2006 blev jag vd för start-up bolaget Bluetest som då bara hade 2 anställda. 2011 lämnade jag vd jobbet på Bluetest som då blivit världsledande på att testa mobiltelefoner. Jag är fortfarande delägare i Bluetest. 2011 - 2014 var jag chef för Huaweisutvecklingskontor i Göteborg. Från 2014 jobbar jag med styrelseuppdrag i företag med världsledande teknik.

 

Hur kom du i kontakt med Brinja? 

En av grundarna av Brinja, Robert Rehammar, som nu är CTO på Bluetest presenterade mig för Xavier 2018. Jag blev imponerad av Xaviers framåtanda och energi. Bolaget var då en myckettidig fas, liknande den Bluetest varit i 2006. Xavier övertygade mig om Brinjas potential och jag blev en tidig investerare 2018. På hösten 2019 frågade Xavier mig om jag kunde gå in som styrelseordförande i Brinja vilket jag gjorde i januari 2020.

 

 Vad är det bästa med att vara styrelseordförande för Brinja?

Att på nära håll få följa den fantastiska utvecklingen med att göra byggbranschen säkrare och effektivare som Xavier med sitt team ”of maniacs” ständigt jobbar med.

 

Vad är du mest stolt över i din karriär hittills? 

Att ta Bluetest från ett okänt litet företag med låg omsättning (2 MSEK) och förlust (- 1 MSEK) 2006till att på 3 år med bara 3 anställda bli leverantör till flera av de största mobiltelefon företagen i Japan, Korea, Kina och USA. 2009 var omsättningen kring10 MSEK med en vinst på 1 MSEK. Förra året var Bluetests omsättning 110 MSEK med en vinst på 14.5 MSEK

 

Vad är det som gör ett företag intressant för dig att investera i?

Först och främst grundarna och/eller vd. Rätt personer kan fixa det mesta. Jag investerar företrädesvis i bolag med världsledande trådlös och nyttig teknik där min erfarenhet och mina internationella kontakter kan vara till hjälp. 

 

Du har erfarenheter från att arbeta med sälj och startups jorden runt, hur tror du på Brinjas framtidsutsikter att expandera globalt?

Brinja har en unik produkt för att öka säkerheten och spara pengar åt byggbolag överallt. Det som ”bara” behövs för expansion är ett stort fokus på sälj för att etablera goda relationer med kunder och återförsäljare. Detta är något jag vet Xavier har talang för och jag tror därför utsikterna att expandera internationellt är mycket goda.

Kontakt

Vill du veta mer om denna nyhet eller bara ta kontakt? Klicka här.
Tillbaka